Historie

Een rijke historie!

Enkele weken voor de jaarlijkse kermis in het jaar 1953 zaten enkele heren op het terras van café “Het Centrum”, tegenwoordig “De Bron” geheten, en stelden vast dat het tijdens de kermis maar een dooie boel was en kwamen op het idee een wielerwedstrijd te organiseren. Op maandagavond, alleen voor inwoners van het dorp en op gewone fietsen. Spatborden eraf, hangstuur erop en trappen maar.

Vanaf het begin is dit een simpele doch doeltreffende formule gebleken. In die tijd eigenlijk niks bijzonders. Vele dorpen kenden een dergelijke fietswedstrijd. Maar in de zestiger jaren is deze traditie bijna overal verloren gegaan en lijkt onze Ronde nog de enige in Brabant, wellicht in het hele land met een dergelijke historie.

 

Een van de redenen voor dit overleven is absoluut het feit dat de organiserende “Stichting Wielercomité Ronde van Berkel-Enschot” altijd sterk vastgehouden heeft aan tradities. Nog steeds op maandagavond, hetzelfde parkoers, geen racefietsen en alleen deelname voor inwoners van de voormalige gemeente Berkel-Enschot en Heukelom.

 

 

Vanaf het jaar 1972 is er ook een wedstrijd voor dames bij gekomen.

 

In 2012 is er in verband met het zestig jarig jubileum ook een ronde voor kinderen tot en met 12 jaar georganiseerd. Het doel is dat zij kennis maken met en enthousiast worden gemaakt voor deze traditie en de komende jaren vaste deelnemers worden aan de Ronde.

 

Ook is bijzonder dat de Ronde financieel mogelijk gemaakt wordt door vrijwel het gehele Berkel-Enschotse bedrijfsleven. Meer dan 200 sponsors zorgen voor de prijzen in geld en goederen. Daarnaast verlenen de Rabobank en de Dorpsraad belangrijke ondersteuning in de organisatiekosten.

 

De 69ste ronde van Berkel vind plaats op maandag 19 juni! Meedoen? Schrijf je hieronder in. 

De 69ste ronde van Berkel vind plaats op maandag 19 juni! Meedoen? Schrijf je hieronder in.